Menu

När fotbollen kom till Sverige


Idag är fotboll en av de största sporterna inom landet om man räknar antal individer som utövar sporten. Fotfootball_2558845ibollen introducerades av Storbritannien under 1870-talet i Sverige men det var först 20 år senare som fotbollen började bli organiserad. Det var under 1890-talet som man anordnade den första svenska fotbollsserien. Mästerskapet kallades för Svenska mästerskapet i fotboll och anordnades varje år mellan 1896-1925. Första laget som någonsin vunnit serien var Örgryte IS. Under 1910-1924 fanns det fortfarande en hel del bråk med Norrland och Gotland, vilka inte var tillåtna att delta. Därför skapades även Norrländska mästerskapet i fotboll. Det var först 1924 som hela Sverige spelade tillsammans i vad man idag kallar för Allsvenskan.

Lag där alla kunde delta

Under 1800-talet växte det fram en annan typ av fotboll också, vilket man kallade för korporationsidrotten. Ursprunget kom från militära kretsar men sedan började vem som helst att delta i dessa olika lag som skapades. Det bildades olika föreningar som dels var bundna till olika företag eller områden men det var främst personer som ville utöva fotboll som motion. Detta ledde 1934 till bildandet av Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet där det fanns en rad olika lag som deltog. Man skapade egna matcher, serier och event inom fotbollens värld. Detta förbund finns än idag.

Fotboll för damer

I Sverige kunde man se damer utöva fotboll redan i början på 1900-talet, dock inte i så organiserade former. Det var först i slutet av 1920-talet som organiserade damlag bildades. Motståndet mot kvinnor som praktiserade fotboll var dock stort vilket ledde till att fotbollen för damer stannade upp och dröjde att utvecklas. Det var först i slutet av 60-talet som damfotbollen blev riktigt populärt runt om i hela Sverige och 1973 annordnade man det första officiella mästerskapet inom damfotbollen och Damallsvenskan som man idag har i Sverige, kom först 1978.