Menu

Läktarkulturen inom svensk fotboll


I slutet av 1990-talet händ4514532-football-stadium-wallpaperse något stort inom svensk fotboll. På bara några få säsonger mer än fördubblades publiksnittet från omkring 4000 till närmare 11000. Ökningen berodde på att fotbollen hittat till en ny publik och att man också skapat en läktarkultur som många fann tilltalande. Kort sagt blev det roligt och spännande att gå och se på matcher i Allsvenskan. Under denna period går det ändå inte att säga att kvaliteten på fotbollen gick upp. Samtidigt som publiksnittet ökade så kraftigt föll Allsvenskan i rankingen över Europas bästa fotbollsligor. Det betyder att den nya publiken måste lockats av annat än att kvaliteten på den svenska fotbollen blivit bättre.

Vikten av en passionerad läktarkultur

I Sverige går det att på vissa platser hitta en läktarkultur som håller absolut världsklass. Bland annat gäller det Stockholmsderbyn. Med det menas otroligt passionerade och engagerade supportrar som gör sitt bästa för att matcherna ska få en fantastisk inramning. De anordnar så kallade läktartifon som smyckar ut hela arenan. Hängivna fans sjunger också sånger och hyllar det egna laget på olika fantasifulla sätt.

Självklart bör det också nämnas att det i vissa fall gått överstyr. Även i Sverige har det förekommit huliganer som istället för att fokusera på det positiva, väljer att ta ut sin energi på negativa sätt. Under, innan och efter matcher har motståndarsupportar attackerats. De har också tänt eld på bengaler som stört ordningen. Lyckligtvis är det ingen norm, utan mer av ett undantag. En klar majoritet av alla fotbollsmatcher i Allsvenskan och Superettan går mycket lugnt till och har inte ens polis närvarande.

Alltså bör man absolut fortsätta att arbeta för att utveckla läktarkulturen och göra den välkomnande som möjligt för alla som gillar fotboll. Om det inte ger en unik och härlig fotbollsupplevelse att besöka matcher, finns det heller ingen vidare god anledning att betala dyra pengar för biljetter och säsongskort. Det skulle drabba svenska fotbollsklubbarna ekonomiskt och i slutändan svensk fotboll i stort.