Menu

Herrfotboll, elitligor och divisioner


Inom svensk herrfotboll finns många olika nivåer att spela på, allt från proffs- och landslagsnivå till motionsspel för den som känner sig hugad. I det följande finns information om de högsta fotbollsserierna i Sverige, vilka administreras och styrs av Svenska Fotbollsförbundet. Dessa är: Allsvenskan, Superettan, Division 1, Division 2 och Division 3.

Allsvenskan – elitserien som kan leda till SM-guld640px-Sverige_-_San_Marino_6-0

Allsvenskan är den
högsta nivån inom svensk herrfotboll, den vinnande klubben blir svensk mästare. Här spelas endast en serie och det är 16 lag som gör upp om titeln. Tävlingen har alltsedan början av 1930-talet betraktats som ett svenskt mästerskap.

Superettan – elitserien som kan leda till en plats i Allsvenskan

Även Superettan spelas i en serie och med 16 deltagande lag. Alla lag möter varandra två gånger, så samtliga får en chans att spela både på hemma- och bortaplan. De två bästa lagen flyttas upp till Allsvenskan året därpå.

Division 1

Division 1 räknas inte som en elitliga, men det är den tredje högsta serien i Sverige. Förutom att det spelas två serier istället för en så är det 14 lag som möts i respektive serie, inte 16. En uppdelning görs mellan norr och söder, så de två serierna heter egentligen Division 1 norra och Division 1 södra.

Division 2

I denna division spelar 12 lag i vardera av de sex serierna som spelas. Hur de sex serierna delas in geografiskt har förändrats till och från, men i dagsläget är det: Norrland, Norra Svealand, Södra Svealand, Norra Götaland, Västra Götaland och Södra Götaland som gäller.

Division 3

Detta är den femte och lägsta divisionen innan distriktsfotbollsförbunden tar över beslutsfattandet som har med upp- och nedflyttningar av lag att göra samt hur många lag som ska spela i respektive division. Divisionen omfattar 12 serier med 12 lag i varje. Tidigare var detta Sveriges tredje högsta division, därav namnet.