Menu

Fotbollens kamp mot rasim


Rasism är ett betydande samhällsproblem och inom fotbollen har man försökt ta krafttag mot just rasism. Flera svarta spelare har utsätts för attacker då supportar förolämpar dem genom att till exempel härma apor. Andra gånger har de kastat in bananer på planen. Självklart är den typen av beteende oacceptabelt. En del spelare har till och med trakasserats i sådan utsträckning på grund av sin hudfärg att de fått psykologiska problem. Lyckligtvis har de stora organisationerna som FIFA och UEFA vaknat upp och börjat ta kampen mot rasism på mycket stort allvar.

Hur går kampen till?

Främst yttrar det sig genom att man tydligt markerar mot rasism. Det kan handla om att lagkaptenerna håller ett kort tal mot rasism inför en match eller att gör kampanjer på TV eller internet mot rasism i samband med stora fotbollsmatcher. Man har också använt banderoller, skyltar och armband med budskap som “No to racism”. När något inträffat är det också upp till fotbollsförbsoccer-1457988_960_720und, fotbollsklubbar och stora internationella fotbollsorganisationer att inte låta det gå obemärkt.

En spelare som utsätter en motspelare för rasism (till exempel genom att säga ett rasistiskt glåpord) kan bestraffas med avstängning och böter. En regelrätt attack med rasistiska motiv kan ge en mycket lång avstängning. När supportrar på läktaren utsätter spelare för rasism är det mer komplext. En inte helt ovanlig bestraffning är dryga böter. Anses det väldigt allvarligt kan klubben tvingas att spela några hemmamatcher utan publik. Fördelen med sådana hårda straff är att det uppmanar klubbarna att ta tag i rasism inom supporterkulturen, exempelvis genom att neka tillträde till arenan för supportrar som misskött sig.

Fortfarande anser många att åtgärderna inte är tillräckliga. Vissa förespråkar en total nolltolerans. Det skulle kunna innebära att om supportrar rullar ut en banderoll med ett rasistiskt budskap, sjunger nidramsor eller skriker rasistiska glåpord, avbryts matchen omedelbart. Samtidigt leder det till flera andra problem och det bästa är antagligen att långsamt fortsätta ett arbete mot en mer positiv kultur inom fotbollen där det inte finns någon plats för rasism.